Program


Søndag 17. september

Lagtempo kvinner

Etter å ha tapt gullet med kun 6 sekunder i Richmond i 2015 var det endelig Boels Dolmans Cycling Team sin tur til å stå øverst i Doha 2016. Boels er klare favoritter til å vinne også i Bergen etter å ha signert olympisk mester Anna van der Breggen, men Canyon Sram Racing, med sin nysignering Pauline Ferrand-Prevot, og Cervelo Bigla Pro Cycling Team kommer til å bli tøffe utfordrere.

Lagtempo menn

Lagtempo ble reintrodusert som gren i Valkenburg 2012 etter å ha vært borte fra VM-programmet siden 1994. Øvelsen er den eneste i mesterskapet hvor utøverne konkurrerer for laget sitt og ikke for hjemlandet. Det gir et ekstra konkurransemoment.

Lagtempo for menn har vært dominert av Etixx-Quick Step og BMC med 2 seire hver mellom 2012 og 2015. Etter at BMC seiret med 11 sekunder i Richmond i 2015 fikk Etixx-Quick Step sin revansje i Doha 2016, og utrolig nok med samme seiersmargin, 11 sekunder.

Quick Step Floors (tidl. Etixx-Quick Step) stiller nok svekket til årets mesterskap etter at «motoren» i laget, Tony Martin, nå sykler for Katusha. Er det duket for et nytt gull til BMC eller kan Orica-SCOTT kanskje detronisere både Quick Step Floors og BMC?

Mandag 18. september

Tempo kvinner junior

Tempoløypen i Bergen er en teknisk løype som også inneholder brosteinsparti. Det er derfor ventet at løypen kommer til å skille godt mellom rytterne.
I Doha vant Karlijn Swinkels fra Nederland. Beste norske plassering i Doha var Susanne Andersens 13. plass, kanskje kan noen av juniorjentene våre gjøre det bedre på hjemmebane?

Tempo menn U23

Tempo for menn i U23-klassen har de siste to årene blitt dominert stort av Tyskland. I Doha vant Marco Mathis og totalt tok tyskerne 3 av de 4 første plassene. Etter Truls Korsæths imponerende 4. plass i Richmond i 2015 gikk løpet i Doha dessverre uten norsk deltakelse. Kan Tobias Foss eller noen av de andre lovende norske syklistene ta knekken på tyskerne og de andre utlendingene opp Birkelundsbakken? Selv om bakken kommer tidlig i løpet kan 1,5 km med 16% stigning skape problemer for selv de beste.

Tirsdag 19. september

Tempo menn junior

Etter Tobias Foss sin 8. plass i Richmond i 2015 og Iver Knotten sin 6. plass i Doha i fjor knytter det seg stor spenning til om Iver kan ta steget opp på seierspallen på hjemmebane. Han var blant favorittene i Doha, men fikk utover i løpet problemer med den stekende varmen. Det er et problem vi kan garantere at han ikke vil få i Bergen.

Tempo kvinner elite

Det er ikke bare Ole Einar Bjørndalen som presterer på høyt nivå i 40-årene. Fjorårsvinner av kvinnenes temporitt, amerikanske Amber Neben, er blitt 41, men satser for fullt mot å forsvare tittelen i Bergen. Kvinnene skal også opp Birkelundsbakken og 1,5 kilometer med 16 % stigning kommer til å bli en utfordring selv for de beste. I Doha var det veldig jevnt mellom de beste, kun 11 sekunder skilte mellom 1. og 4. plass. Kanskje kan Ellen van Dijk eller Katrin Garfoot ta innersvingen på konkurrentene denne gangen og ta steget opp til det øverste trinnet på pallen.

Onsdag 20. september

Tempo menn elite

Etter å ha endt på en skuffende 7. plass i Richmond slo Tony Martin knallhardt tilbake i Doha og vant med hele 45 sekunder foran Vasil Kiryienka. Med det står Tony Martin med 4 seire og muligheten til å vinne for 5. gang i Bergen. Men løypen denne gangen er helt unik i VM-sammenheng, og den tøffe avslutningen på 3,4 km opp Fløyen med gjennomsnittsstigning på 9,1% kommer til å åpne for en rekke vinnerkandidater med gode klatreegenskaper. Det spekuleres i at rytterne vil bytte sykkel før avslutningen, men kanskje kommer noen til å velge å sykle hele veien opp på temposykkelen og på den måte spare tid i forhold til sykkelbytte. Avslutningen begynner med 11 krappe hårnålssvinger før veien blir rettere og bredere ved Skansen Brannstasjon, men det stiger fortsatt jevnt på ca.10%. Etter passering 1 km igjen kommer det noen bratte svinger igjen, men stigningen i dette partiet er opp mot 17%. Hvem vil stå løpet best og kjøre i mål på Fløyen som vinner?

Fredag 22. september

Fellesstart kvinner junior

Stortalentet Susanne Andersen har forsvart Norges farger de siste årene med en flott 6. plass i Richmond og en imponerende bronsemedalje i Doha. Susanne har nå tatt steget over til seniorklassen, men det gror godt i norsk sykkelsport og kanskje kan en av våre unge jenter sloss i toppen også i år. En av de potensielle kandidatene er Bergens egen Emelie Røe Utvik.

Fellesstart menn U23

Norge har hatt utrolige resultater i U23-klassen de siste årene. Sven Erik Bystrøm vant i 2014, med Kristoffer Skjerping på 3. plass og Sondre Holst-Enger på 5. Mesterskapet i Doha i fjor ble en ny stor suksess med seier til kun 20 år gamle Kristoffer Halvorsen og 5. plass til Amund Grøndahl. Kristoffer er klar for å forsvare tittelen i Bergen og har allerede tatt årets første seier i det belgiske endagsrittet Handzame Classic. Vi har etter hvert fått en utrolig bredde i norsk sykkelsport, noe som trengs når det norske laget skal sloss med talentene fra Italia, Tyskland, Belgia og alle de andre store sykkelnasjonene.

Lørdag 23. september

Fellesstart menn junior

Juniorklassen for menn ble i fjor dominert av danskene, som etter hvert har fått fart på rekrutteringen igjen. Vinner ble Jakob Egholm etter at man opplevde noe så uvanlig som to mann fra samme nasjon alene i brudd på slutten av rittet. De norske juniorene har hevdet seg godt i løpet av sesongen, med blant annet gode plasseringer i Paris-Roubaix og Ghent-Wevelgem, og ikke minst dobbeltseier i Fredsrittet. Kanskje kan unge norske ryttere som Idar Andersen, Jonas Hvideberg, Søren Wærenskjold eller Olav Hjemsæter by utlendingene på kamp, et spennende ritt blir det uansett.

Fellesstart kvinner elite

20 år gamle Amalie Dideriksen fra Danmark sto kanskje for den aller største overraskelsen i Doha når hun snek seg forbi Kirsten Wild på oppløpet. Rett nok har Amalie to gull fra junior-VM i 2013 og 2014, men svært få forventet nok at hun allerede nå skulle gå til topps i seniorklassen. Amalie har allerede tatt årets første seier, i  Ronde van Drenthe, og kan fort bli en av favorittene i år også, men den største favoritten er Anna van der Breggen som allerede har vunnet både Amstel Gold Race, Fleche-Wallonne og Liege-Bastogne-Liege. Blant de norske knytter det seg størst spenning til Vita Heine som sykler på hjemmebane, Emilie Moberg som har etappeseier i Healthy Ageing Tour og ikke minst blir det interessant å se hvordan stortalentet Susanne Andersen klarer å hevde seg i seniorklassen.

Søndag 24. september

Fellesstart menn elite

Mesterskapet avsluttes med den største godbiten når verdens beste mannlige syklister skal gjøre opp om retten til å kjøre med regnbuetrøyen. De siste to årene har den blitt båret av Peter Sagan og det er ingen tvil om at han kommer til å være blant favorittene også i år. Men favorittfeltet er stort og blant dem finnes det også to norske kandidater. Både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen har det som skal til for å hevde seg i løypen i Bergen, og kanskje kan en av dem gjenta Thor Hushovds bedrift fra Australia i 2010. Rytterne skal tilbakelegge 276,5 km, med start i det ville og vakre kystlandskapet i Øygarden. I løpet av rittet skal de også forsere stigningen opp Sollien hele 12 ganger og det avgjørende bruddet kan fort komme i bakken, men det er også fullt mulig at alt avgjøres i en massespurt på Festplassen.